Siapa pemilik sebenar Gula Prai?


Siapa pemilik sebenar Gula Prai?

Terlalu ramai yang keliru berkenaan hal ini. Untuk menjayakan kempen #BMF - Buy Muslim First, kekeliruan ini perlu dirungkaikan.

Pemilik sebenar mengikut pegangan saham ialah :

▶️ 51% - Felda Global Ventures Sdn. Bhd. (FGV)

▶️ 15% - Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad

▶️ 13% - Permodalan Nasional Berhad (PNB)

▶️ 6% - Employees Profident Fund Board (EPF)


Dan pemegang-pemegang saham yang lain.

Betul sebelum ini Gula Prai dimiliki Tan Sri Robert Kuok, tetapi beliau telah menjual sahamnya kepada FGV pada tahun 2011.

Info tambahan :

Malayan Sugar Manufacturing Co. Bhd (MSM) atau MSM Malaysia Holdings Berhad berkuatkuasa 10 Mac 2011, ialah sebuah syarikat pengilang gula Malaysia yang terlibat dalam perniagaan berasaskan proses penapisan gula. MSM ialah anak syarikat kepada FGV Holdings Berhad.

Pada Oktober 2009, PPB Group yang dimiliki tokoh perniagaan, Tan Sri Robert Kuok mengumumkan penjualan keseluruhan ekuiti dalam MSM; 50 peratus saham Kilang Gula FELDA Perlis Sdn Bhd (KGFP); ladang tebu seluas 5,797 hektar di Chuping, Perlis dan 20 peratus saham dalam Tradewinds (M) Bhd, kepada FELDA Global Ventures Holdings Berhad (FGVH) sebanyak RM1.2 bilion. Susulan transaksi itu, FELDA Global kini menguasai sehingga 70 peratus pembekalan gula di dalam negara, sekali gus menamatkan monopoli Kuok yang dikenali sebagai ‘Raja Gula’ dalam sektor itu di negara ini sejak 45 tahun sebelumnya.Jadi, kini jelas status pemilikan Gula Prai. Ianya dimiliki dan dikeluarkan oleh syarikat Muslim. Di harap tiada lagi komen atau kenyataan Gula Prai bukan keluaran Muslim. Belilah Gula Prai tanpa was-was.

Marilah kongsi penulisan ini supaya lebih ramai orang tahu berkenaan hal ini.

Teruskan menyokong #BMF.


Sumber rujukan :

https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Malayan_Sugar_Manufacturing_Co._Bhd

http://www.bursamarketplace.com/mkt/themarket/stock/MSMH/ownership

Tengok video kami shopping produk Muslim di TESCO :


Sebarang copy paste tanpa kredit adalah perbuatan yang tidak bertanggungjawab. Sila tekan sahaja butang SHARE untuk terus kongsi.

Jemput follow saya di Facebook 👉 Akhtar Syamir. Saya selalu menulis mengenai kekeluargaan, hubungan suami isteri dan isu semasa.

Jom join SUPERGROUP TELEGRAM saya di mana kita boleh berinteraksi dengan lebih rapat lagi.

Klik ➡️ BroOhsem Fans ⬅️

BroOhsem

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »