Minat Isteri Jangan Diperlekehkan


Dari jauh saya tengok dia. Comel je dia tengah posing sana - sini bergambar dengan kawan - kawan baru. Nampak jelas keseronokan dia mengikuti kelas make up tu. Turn saya jaga anak - anak pulak.

Tapi malangnya ada yang saya dengar sendiri dari orang di sekeliling.

Ada yang memperlekehkan bila si Isteri nak pergi belajar make up. Membazir katanya.


Ada juga yang mempertikaikan bila Isteri nak berzumba, "tak payah buang masa, u gemuk pun I sayang".

Tak kurang juga ada yang tak ambil kisah bila isteri nak mengikuti kursus perniagaan, "tak cukup ke I bagi u makan sampai nak berbisnes bagai?"


Kelas memasak pun tak boleh pergi, "u masak nasik putih dengan telur mata pun dah sedap dah".

Kelas bakeri takut nak benarkan, "nanti hari - hari dok makan roti, gemuk pulak u, I tak setuju".

Kelas menjahit? "Sepanjang hidup dengan I nie pernah ke takde baju nak pakai sampai sibuk nak menjahit?"

Yang paling mengecewakan, kelas online pun tak boleh masuk. Sampai macam tu sekali.

Tu belum kelas agama, mengaji / fardhu ain dan lain - lain. "Nanti - nanti je lah" katenye.




Memang sedih bila memikirkan yang pasangan sendiri terlalu negatif apabila si Isteri nak tambah ilmu dan buat apa yang dia minat. Kerana hasilnya nanti akan dikongsi bersama. Paling kurang pun boleh happy dan tambah keyakinan diri.

Kena ubah mindset kita. Kita kena ingat yang isteri juga ada keinginan dan cita - cita. Isteri bukannya hamba yang kerjanya nak jaga suami dan anak - anak je.


Saya namakan situasi ini sebagai "kebebasan yang terkawal". Beri peluang isteri untuk buat apa yang dia minat asalkan ianya dalam kawalan.

Mudah je sebenarnya.

Isteri yang happy = keluarga yang happy.

Setuju tak?

Kalau setuju SHARE la ye.

Jemput follow saya 👉 Akhtar Syamir. Saya selalu menulis mengenai kekeluargaan, hubungan suami isteri dan isu semasa.

Jom join SUPERGROUP TELEGRAM saya di mana kita boleh berinteraksi dengan lebih rapat lagi.

Klik ➡️ BroOhsem Fans ⬅️

BroOhsem

Comments

Popular posts from this blog

Punca Pasangan Semakin Tawar Hati dan Cara Memperbaikinya

PENYAKIT KONGSI GAMBAR LUCAH DI GROUP WHATSAPP

Haruan Makan Anak Saudara